Kaunis ja turvallinen koti yliherkälle

Iho kutisee, nenä vuotaa, silmät turpoavat… Nämä oireet ovat ensinnäkin varsin yleisiä oireita tuhansille suomalaisille jokaisena keväänä, kun allergiaa aiheuttavat kukat alkavat kukkia. Monille yliherkille elämä voi kuitenkin osoittautua jopa painajaismaiseksi, sillä oireita voi aiheuttaa vaikkapa se, että istuudut aamulla työmatkalla bussissa sellaisen henkilön viereen, joka käyttää hajuvettä tai että suoritat kotona siivousta, jossa käytit vahingossa pesuainetta, joka saa kädet kutisemaan.

Yliherkän ihmisen ei kuitenkaan tarvitse luopua kaikesta. Vaikka varovaisuus on tässä valttia, on tärkeää painaa mieleen muutamia tärkeitä pointteja, joiden avulla pystyt luomaan kodistasi kauniin, mutta samalla turvallisen ympäristön. Olemme koonneet alle muutamia vinkkejä siitä, millaisia materiaaleja yliherkän kodissa kannattaa välttää ja mitkä materiaalit puolestaan ovat turvallisia.

Katse materiaaleihin ja kemikaaleihin

Tekstiilin valmistamiseen voidaan käyttää pahimmillaan jopa yli 3500 erilaista kemikaalia. On arvioitu, että noin 10 prosenttia näistä kemikaaleista – eli jopa 350 kemikaalia – voi olla haitallisia ihmisen terveyden kannalta.

Sen lisäksi, että vaatteissa ja tekstiileissä käytetään lukuisia eri kemikaaleja, itse vaatteet ja niiden materiaalit voivat aiheuttaa yliherkälle allergisia reaktioita. Merkittäviä allergisia oireita aiheuttavia materiaaleja ovat muun muassa nikkeli, kumi ja polyesteri.

Tästä syystä silloin, kun haluat varmistaa, että kotisi on samalla sekä kaunis että turvallinen, kodin tekstiileissä kannattaa ehdottomasti suosia turvallisia materiaaleja, joiden ei ole havaittu aiheuttavan allergisia oireita. Esimerkiksi mattojen tapauksessa kaunis viskoosimatto on turvallinen valinta myös yliherkän ihmisen kotiin, sillä biohajoavana materiaalina viskoosi on kevyttä, hengittävää ja hygieenistä. Viskoosin lisäksi muita allergiaystävällisiä materiaaleja ovat sataprosenttisesti luonnonkuiduista valmistetut tekstiilit sekä elastaani.

Yksiä merkittävimpiä tekstiileistä löydettäviä kemikaaleja, joiden tiedetään aiheuttavan allergisia reaktioita, ovat kromiyhdisteet ja formaldehydi. Kyseessä on vesiliukoinen kemikaali, joten tästä syystä aina, kun ostat vaatteita tai kodin tekstiilejä, ne tulisi pestä huolellisesti ennen käyttöönottoa. Muista käyttää neutraaleja pesuaineita, joilla Allergia- ja Astmaliiton myöntämä allergiatunnus.

Vaikka kaikkein vaarallisimpien kemikaalien käyttöä valvotaan EU-alueella tiukasti, globaalit markkinat ovat mahdollistaneet sen, että vaatteita, tekstiilejä, huonekaluja ja muuta kodin tavaraa tilataan paljon EU-alueen ulkopuolelta. Tästä syystä huomiota kannattaa aina kiinnittää tuotteen materiaaleihin ja valmistukseen käytettyihin kemikaaleihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HomeCare