Kuntoilu – kuinka oikea vaatetus parantaa suoritusta?

Tekniikka, tarkkuus, mukavuus ja ulkonäkö. Miten nämä kaikki vaikuttavat yhdessä toisiinsa ja suorituskykyysi? Juokseminen on urheilun perusta, sillä sitä tarvitsee useimmissa urheilulajeissa, ja se on hyvä lähtökohta urheilun yleiseen tutkimiseen. Usein urheilua tulee tehtyä väärällä tekniikalla, mikä rasittaa niveliä ja kehoa siten, että urheilusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi kannattaa laittaa kiinnittää vähän huomiota myös varusteisiin.

Tennis player practicing with a tennis racket

Kaikki lähtee jaloista

Tärkein urheiluvaruste on useimmiten tietysti juoksukengät eli lenkkarit. Samaa mieltä on myös Iso-Britannian terveysviranomainen, NHS. Usein tuntuu helpoimmalta juosta hieman löysästi pitämällä jalkapohjat rentoina ja litteinä astumalla kantapää edellä. Tämä onkin paras mahdollinen tapa juosta, jos haluat viettää eläkepäiväsi polvi- ja selkäleikkauksissa.

Koko kehon ryhti on tärkeä pitää aina yllä urheillessa. Näin urheilu on terveellisintä ja tehokkainta. Kehon ryhti lähtee tietysti jaloista ja ennen kaikkea jalkapohjista. Siksi hyvät kengät ovat suorastaan elintärkeät. Laadukkaat juoksukengät pitävät kantapääsi korkealla ja jalkapohjasi kuperassa asennossa. Näin ponnistusvoimasi keskittyy jalkaterän etupäähän, ja saat sekä nopean lähdön että tasaisen juoksuvauhdin. Kun jalkasi ovat suorassa, niin ovat myös polvesi. Kun polvesi ovat suorassa, niin on myös alaselkäsi, ja alaselän suoruus tukee yläselän ryhtiä. Hyvät kengät helpottavat ja suorastaan mahdollistavat paremman juoksutekniikan ja tarkkuuden.

Vaatetuksen vaikutus mielialaan

Löysistä urheiluvaatteista tulee myös usein löysä olo. Tiukat, mutta joustavat urheiluvaatteet pitävät urheilusuorituksessa hyvän tuntuman ja lisäksi vähentävät ilmanvastusta. Parhaimmillaan laadukkaat trikoot jopa tukevat hieman jalkojen asentoa ja polvia. Myös esimerkiksi pitkät ja roikkuvat narut ja nauhat voivat olla ikävästi tiellä ja tarttua ulkoisiin objekteihin.

A DSLR photo of handsome muscular male athlete wearing tight emerald t-shirt, black tights (pantyhose) and white athletic shoes. He is alone this morning and running along the embankment near the river. He's running towards under the bridge with moderate pace.

Joskus myös päätä tarvitsee suojata, esimerkiksi kovassa auringonpaisteessa tai pakkasessa hattu on paikallaan. Urheilupipot on optimoitu pitämään lämpöä, mutta myös sietämään hikoilua. Minkä tahansa pipon päähän pistäminen voi pakkasellakin johtaa hellelukemiin, ainakin oman pääsi sisällä. Ja jos hellelukemat ovat valloillaan koko ulkoilmassa, voi hikikarpaloiden virta alkaa häiritä urheilusuoritusta. Roikkuva hikitukka peittää näkökentän ja silmäripset saavat tehdä ylitöitä näön ylläpitämiseksi. Hyviä ratkaisuja ovat mm. lippalakit, pelkät lipat sekä hikinauhat.

Psykologinenkin puoli on tärkeä, eikä voi unohtaa ulkonäköä urheiluvaatteita valitessa. Urheilu on usein sosiaalinen tapahtuma, ja pieni edustavuus tai esteettinen mielekkyys luo mukavamman tunnelman urheilusuorituksen lomassa. Kun tunnet itseluottamusta ulkonäöstäsi, tarttuu itseluottamus myös urheilusuoritukseesi. Vaikket olisikaan Usain Bolt, ei sinun ainakaan tarvitse miettiä mitä muut ajattelevat sinusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HomeCare