Meditaatio osana hyvää elämää

Meditaatiosta ajatellaan, että se on kung-fu-sankareiden salainen ”jedivoima”. Ajatus ei sinällään ole väärä, mutta ei sinun tarvitse alkaa pilkkomaan kivilaattoja käsilläsi saadaksesi meditaatiosta hyötyä elämääsi. Meditaation hyödyt ovat itsessään jo yksiselitteinen syy sille, miksi kaikkien tulisi meditoida.

Meditaation aloittaminen ei ole vaikeaa. Internet pursuaa erilaisista ohjeista, joita voit käyttää. On myös olemassa paljon erilaisia sovelluksia kännykälle, jotka ohjaavat sinut läpi meditaatiosession. Meditaatioitakin on montaa erilaista. Osa on täydessä hiljaisuudessa suoritettavia, kun osa taas on ohjattuja, joissa joku henkilö kertoo, mitä sinun pitää missäkin hetkessä tehdä. Aloittelevalle meditaatioharrastajalle perusohjeet ovat kaikista parhaat pääsemään alkuun. Näillä ohjeilla pääsee kokeilemaan, miltä meditaatio itsessään tuntuu. Ainoa muistisääntö on, että sitä pitää tehdä päivittäin. Se on ainoa tapa vahvistaa omaa mieltään. Meditaatiota voi ajatella omana lihasharjoitteena aivoille.

Käydään vielä tarkemmin läpi mihin kaikkeen meditaatio auttaa. Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan meditaatio ja mindfulness -harjoitteet auttavat masennuksen oireiden kanssa. Tutkimuksessa havaittiin myös hyötyjä ahdistukseen ja traumaperäiseen stressihäiriöön sekä moneen muuhun kurjaan seikkaan, mitä ihmismieli saattaa pääkopassasi hautoa.

Meditaatio auttaa paljon muuhunkin kuin vakaviin mielialaoireisiin. Se on hyvä stressin lievittäjä, se auttaa nukahtamaan, saamaan ajatukset järjestykseen ja pysymään energisempänä koko päivän läpi näin muutaman nimetäkseni.

Tämän tekstin tarkoitus on avata meditaation hyötyjä, mutta sen tarkoitus ei ole aiheuttaa jonkin sortin valaistumista. Tekstin luettuasi toivon syvästi ettet ole kilahtanut ”uudesta parannuskeinosta kaikkeen” ja seuraavassa hetkessä ajatuksesi on: ”lopeta työ, myy asunto, myy auto, myy iPhone ja iPad, sekä kaikki muu omaisuus ja muuta Goalle.” Ylimääräisen omaisuuden myyminen ja lomareissut ovat varmasti hyviä asioita mielelle, mutta mitään elämän täyskäännöstä ei kannata tehdä lyhyellä harkinta-ajalla. Meditaatio ei muuta sinua kungfu taistelijaksi, joka pätkii vihollisia sadoittain vasemmalta ja oikealta tai zen-munkiksi, joka pystyy levitoimaan ja ei tunne enää ikinä negatiivisia tunteita. Ei, se parantaa elämänlaatuasi, mutta elämä pitää silti pitää tasapainossa. Se pitää asettaa osaksi tasapainoista elämää: nukkua hyvin, syödä terveellisesti, harrastaa liikuntaa tarpeeksi ja sitten meditoida.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HomeCare