Hyvinvointia kuntosaliharjoittelulla

Nykyisin ihmiset ovat kiinnostuneita hyvinvoinnista, terveellisistä elämäntavoista sekä liikunnasta aivan eri tavalla kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten. Vielä 80- ja 90-luvuilla absolutisteille naureskeltiin ja katsottiin kieroon, jos joku lähti lauantai-iltana mieluummin kuntosalille treenaamaan kuin kaupungin kuumimpaan yökerhoon. Nykyisin kaikki hyvinvointiin liittyvä on paljon enemmän valtavirtaa ja hyväksytympää kuin joskus ennen. Monella ihmisellä on jokin oma harrastus, minkä parissa viihtyy useamman kerran viikossa. Jos et ole vielä löytänyt omaa lajiasi, jolla pidät yllä hyvinvointiasi, voi kuntosaliharjoittelu olla sinua varten. Kerromme tässä lyhyesti miten pääset alkuun, mitä varusteita tarvitset ja mitä salilla sitten oikein kannattaa tehdä. Jos lisäksi innostut kuntosaliharjoittelusta oikein tosissaan, voit miettiä jossain vaiheessa oman kuntosalin perustamista. Siinä Qred.com palvelu saattaa olla hyödyksi.

Hyvät perusvarusteet

Kuntosaliharjoittelu on siitä hyvä liikuntamuoto, että varusteisiin ei tarvitse välttämättä tuhlata kovinkaan suuria summia, jotta pääsee alkuun. On aivan eri asia alkaa harrastamaan vaikkapa jääkiekkoa tai mikroautoilua, johon tarvitsee investoida satoja tai jopa tuhansia euroja, jotta pääsee harrastuksessaan edes alkuun.

Kuntosalille riittää sisäpelikengät, jotka monelta löytyvät jo valmiiksi kaapin perältä. Lisäksi verkkarihousut ja t-paita ovat aivan riittävät varusteet alkuun. Jos sinulla löytyy teknistä materiaalia oleva paita, niin aina parempi. Eikä niiden hinta muutoinkaan ole kummoinen: jo 10 eurolla saat hyvän teknisen t-paidan, jolloin harjoittelu on hieman mukavampaa. Voit myös hankia urheilushortsit, jotka ovat hieman mukavammat urheillessa, mutta myös verkkahousut käyvät aivan yhtä hyvin. Lisäksi voi olla hyvä hankkia juomapullo, sillä nesteytys on tärkeää urheillessa. Ei ole mukava kupsahtaa kuntosalin lattialle, kun et olet muistanut juoda vettä.

Harjoittelua kuntosalilla

Mitä liikkeitä salilla sitten oikein kannattaa tehdä? Moni aloittelija sortuu siihen virheeseen, että tekee heti alkuun aivan liian isoilla painoilla harjoituksia. Pitää muistaa aloittaa jopa normaalia pienemmillä painoilla, jotta kehosi tottuu harjoitteluun ja opit liikkeiden tekniikat oikein. Esim. maastavedon tekniikkaa et varmasti saa haltuun, mikäli laitat alkuun aivan liian suuret painot. Silloin vain satuttaa itsensä ja harjoittelu voi loppua ennen kuin se kunnolla ehtii edes alkaa.

Kun aloittaa kuntosaliharjoittelun, on hyvä keskittyä massaliikkeisiin. Näin varmistat koko kehon kattavan harjoituksen suhteellisen helposti. Ei ole järkevää alkuun harjoittaa jotain käsivarren yläosan tukilihasta, jos koko komeus vaatii harjoitusta. Hyviä massaliikkeitä ovat esimerkiksi maastaveto, penkkipunnerrus ja kyykky. Jos pääset käymään salilla vain kerran viikossa, joudut tekemään nämä liikkeet samalla kertaa. Aina parempi jos pääset vaikkapa 2-3 kertaa, niin voit jakaa harjoituksia hieman järkevämmin. Johonkin harjoitukseen voit ottaa ylävartalon treenin ja toiseen harjoitukseen taas alakropan treenin. Muita hyviä liikkeitä edellä mainittujen lisäksi ovat esimerkiksi hauiskääntö, ylätalja, askelkyykky sekä selkä- ja vatsalihasliikkeet. Tärkeintä on, ettet harjoituta vain tiettyä lihasryhmää, vaikkapa vain hauista. Lihakset eivät kehity, mikäli myös muu lihaksisto ei ole kunnossa.

Lisäksi on tärkeää muistaa alku- ja mahdollisesti loppulämmittely. Alkuun voit juosta juoksumatolla tai crosstrainerilla vaikkapa 15-20 minuuttia. Se on riittävä aika, jotta lihakset lämpenevät ja saat hyvän hien pintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HomeCare