Onko arjessasi hyggeä?

Hyggestä on puhuttu jo muutama vuosi sekä sisustus- ja muotilehdissä että hyvinvoinnin näkökulmasta. Siitä puhutaan myös lifestyleblogeissa ja -julkaisuissa. Hygge vilahtelee monellakin foorumilla, mutta mitä se itseasiassa tarkoittaa? Hygge on tanskaa ja siihen liitetään lämmin kotoilu, kynttilöiden polttaminen hämärässä ja elämästä nauttiminen rennosti ottaen. Sanatarkkaa käännöstä ei pystyne tekemään sillä kaikki tanskalaisetkaan eivät osaa sanaa selittää hetkeä miettimättä. Hyggestä puuttuu suorittaminen, hiki hatussa rehkiminen ja asioiden liian vakavasti ottaminen.

Viltit ja sohvatyynyt

Hyggeen kuuluu olennaisesti lämmin oleilu pehmeällä sohvalla. Sohva ei olisi kuitenkaan mikään kotipesä ilman sohvan perusvarusteita eli vilttiä ja sohvatyynyjä. Viltissä tai torkkupeitossa kannattaa suosia luonnollisia materiaaleja kuten villaa ja puuvillaa sekä käyttää rohkeasti värejä. Väreillä luot kodikasta tunnelmaa ja ilmapiiriä. Varmista, että viltti on niin iso että alle mahtuu sinun lisäksesi myös ainakin puolisosi, paras ystäväsi tai pari perheen pienimmäistä. Sohvatyynyjä saa olla niin monta kuin tarvitset luodaksesi pehmoisen muurin sinun ja maailman väliin. Torkkupeitto ja sohvatyyny ovat parhaat kaverisi silloin kun on pimeää, märkää ja kylmää.

Villasukat ja neuleet

Kaikki lämmin ja rento päällepantava kuuluu hyggeilyyn. Avainsanana on lempivaate. Nämä Ralph Laurenin lastenneuleet ja -hupparit ovat erinomainen esimerkki rennosta oleilusta ja hyggeilystä. Lisää asuun vielä makusi mukaiset villasukat joko perusneuleella, räsymattoneuleella tai kokeile pitkiä ylipolvensukkia. Neuleissakin saa ja pitää kokeilla eri värejä, mutta ei ole kiellettyä pukeutua kokoharmaaseenkaan mikäli se omimmalta tuntuu. Jos neulekaan ei tunnu tarpeeksi rennolta, kokeile collegeasua päästä varpaisiin. Oletko kokeillut collegehaalaria eli jumpsuitia? Tärkeintä on, että mistään ei kiristä eikä purista. Sama pukeutumisfilosofia pätee vauvasta vaariin eli koko perheeseen.

Valaistus

Hyggeen ei kuulu kirkasvalolamput ja silmiinpistävät yleisvalaisimet. Kodin valaistus on tärkeässä asemassa ilmapiirin ja tunnelman luomisessa; lempeä, anteeksiantava tunnelma syntyy lämpimällä, epäsuoralla valolla. Muista sijoittaa valaisimet myös siten, että valo ei ruokapöydän yläpuolella häikäise ruokailijoiden silmiä. Tähän auttaa yleensä lampun laskeminen alemmas, jolloin valo heijastuu pöydän pinnasta. Keittiössä valaisimet kannattaa sijoittaa kaappien yläpuolelle jolloin valo laskeutuu yläkautta alas. Kesällä ja valoisaan vuodenaikaan varmista luonnonvalon maksimaalinen käyttö pitämällä sälekaihtimet auki ja suosimalla keveitä verhoja. Tunnelmavalaistukseen kuuluvat tietenkin myös kynttilät, joko tuoksulla tai ilman. Käytä kynttilöitä runsaasti ja laita kynttiläasetelmien alle peili saadaksesi lisää kaunista, luonnollista valoa.

Mielentila

Hygge on itseä miellyttävien tavaroiden, sisustuksen ja asun lisäksi myös mielentila. Nykyaikana suoritusten mittaaminen alkaa jo päiväkodista ja kilpailu toisten kanssa on arkipäivää. Arki alkaa herätyskellon soidessa ja kiire rytmittää päivää nukkumaanmenoon saakka. Päiväkotiin, töihin, palaveriin, taas päiväkotiin, kauppaan, harrastuksiin, salille ja kotiin ruoan tekoon. Milloin ehdit elää ja nauttia? Hygge on myös sitä, että muistaa pysähtyä joka päivä pieneksi hetkeksi ja tehdä sellaisia asioita joista oikeasti nauttii, olipa se sitten sudokujen täyttäminen tai kynsien lakkaaminen. On täysin sallittua ja jopa ihmiselämän tarkoitus ihailla hetki kotiaan, itseään ja läheisiään. On hyväksi vain istua tekemättä mitään tuottavaa, ei edes suunnitella seuraavan päivän kauppalistaa. On hyggeä vain olla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HomeCare