Kokonaisvaltaista hyvinvointia ruoasta

Oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantaminen kuuluu monien ihmisten tavoitteisiin. Mitä konkreettisia asioita voisi tehdä oman hyvinvoinnin parantamiseksi? Säännöllinen liikunta on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa, mutta myös ravinnolla on suuri vaikutus niin kehon että mielen hyvinvointiin. Huonot valinnat ruokakaupassa voivat aiheuttaa ikävän noidankehän ja esimerkiksi sokerikoukusta on vaikea päästä eroon. Siksi kannattaakin tutkia, miten terveellinen ruokavalio koostetaan.

Värikästä ravintoa

On fakta, että esimerkiksi sokeripitoiset ruoat ja prosessoidut lihat laskevat mielialaa. Epäterveellinen ruokavalio suurentaa myös riskiä sairastua esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Sen vuoksi kauppaan kannattaa lähteä ostoslistan kanssa ja kylläisenä, jotta epäterveellisten, terveydelle haitallisten heräteostosten tekeminen jäisi väliin. Hedelmä- ja vihannesosastolta löytyvät terveellisen ruokavalion kulmakivet. Kerää ostoskoriisi värikkäitä vihanneksia ja hedelmiä, mutta älä myöskään unohda elintärkeitä hyviä rasvoja, joita löytyy esimerkiksi pähkinöistä ja siemenistä.

Miten lisätä kasviksia omaan ruokavalioon?

Suositusten mukaan kasviksia tulisi syödä puoli kiloa päivässä, joka vastaa noin kuutta kämmenen kokoista annosta. Joillekin tämä suositus voi tuntua todelliselta haasteelta, etenkin jos ruokavalioon ei kuulu kasviksia juuri lainkaan. Kasvisten syönti on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, sillä ne sisältävät tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, ehkäisten vakavia sairauksia.

Helppo tapa lisätä kasviksia omaan ruokavalioon on vihersmoothieiden nauttiminen. Ravinteikas vihersmoothie sopii hyvin vaikka aamupalaksi ja antaa hyvän startin päivään. Esimerkiksi olutlasit käyvät hyvin smoothien tarjoilemiseen. Smoothiehen sopii lähes mitkä vaan kasvikset, mutta esimerkiksi lehtikaali, pinaatti ja romainesalaatti ovat suosittuja valintoja. Vihersmoothieen voi lisätä makeutta esimerkiksi banaanin tai taateleiden muodossa. Jos smoothiehen haluaa puolestaan kermaisuutta, on energiarikas, hyviä rasvoja sisältävä avokado oiva valinta.

Jos puoli kiloa kasviksia päivässä tuntuu liian suurelta haasteelta, niin jo yhden kasvisannoksen lisääminen on askel oikeaan suuntaan. Kasviksia voi lisätä ruokavalioon asteittain, ja ennen pitkää niistä tulee normaali osa omaa elämäntapaa. Kaikista parasta on se, että monipuolista ja terveellistä ruokaa voi syödä aina hyvällä omallatunnolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HomeCare