Ruokavalion merkitys elämänlaatuun

Sanonta ”olet mitä syöt” on totta, sillä se mitä ihminen suuhunsa pistää, voi joko tehdä hänestä vahvemman ja terveemmän, tai pahemmassa tapauksessa hyvinkin sairaan. Ruokavalion merkitystä liikalihavuudelle on tutkittu laajalti ja vaikka kauppamme pursuavat mitä monipuolisinta valikoimaa, on ruuan laadulla merkitystä ihmisen hyvinvointiin.

Puhdasta ruokaa

Vaikka kaikille olisi parempaa syödä mahdollisimman puhdasta ja terveellistä ruokaa, ei se ole aina mahdollista. Tehotuotettua lihaa ja kalaa myydään edullisesti, sillä massat haluavat ostaa tuotteet mahdollisimman halpaan hintaan. Jotta tuotanto voisi kohdata kysynnän, tulee eläimien kasvaa mahdollisimman nopeasti täyteen kokoonsa ja usein ruokaan lisätään kasvua edistäviä aineita sekä lääkkeitä, jotta karja pysyisi mahdollisimman terveenä.

Different types of sugar - brown and white sugar

Kuitenkin kaikki tämä siirtyy ihmiseen ravinnon myötä ja nykyään näihin ongelmakohtiin pyritäänkin puuttumaan mahdollisimman paljon. Koska luomutuotanto on pienemmässä osassa kuin massatuotanto, on luomutuotteiden hinta korkeammalla kuin edullisemman tehotuotetun ravintomme. Jos luomu-tuotteet olisivat yhtä edullisia kuin tehotuotetut kasvikset tai eläinkunnan tuotteet, ostaisi niitä useampi kuluttaja ruokapöytäänsä. Luomua syödessään ihmisen kehoon siirtyy vähemmän myrkkyjä, sillä viljelyssä ja kasvien sekä hedelmien tuotannossa ei saa käyttää torjunta-aineita.

Ruokavalion vaikutukset terveyteen

Sen lisäksi että laadukkailla ostovalinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa, vaikuttaa rasvan, alkoholin ja sokerin määrä myös ihmisen hyvinvointiin. Alkoholin on todettu olevan vaikutus monien syöpälaatujen syntyyn ja sokerin määrä ruokavaliossamme yleiseen terveydentilaamme.

Suomalaiset ovat sokerin kulutuksessa maailman kärkimaita ja olemme olleet alkoholin käytössä tilastojen kärkipäässä vuosikymmenten ajan. Kovat rasvat, yksipuolinen ravinto ja kasvisten vähäisyys lisäävät erilaisten sydän- ja verisuonitautien riskiä, sekä suoliston huonovointisuutta vähäisen kuitujen määrästä johtuen. Pikaruoka yleisesti on kalorimäärältään korkea, mutta sisältää hyvin vähän ravintoaineita ja ravintolaruoka on maukasta, mutta usein hyvin rasvaista.

Keho tasapainoon ja elämänlaatu kohdalleen

Mitä monipuolisempi ruokavalio ja mitä enemmän ihminen kiinnittää huomiota ruokansa laatuun, sitä paremmin hän voi. Kun keho voi hyvin, on mielikin virkeä.

cheering hiking woman open arms on mountain peak

Tärkeää on syödä usein ja pienempiä annoksia, kuin ahmia vain muutaman kerran päivässä, jotta paino pysyy hyvällä tolalla. Liikkuminen on tärkeässä osassa laadukkaan elämän tavoittelussa ja jo päivittäisellä hyötyliikunnalla pääsee hyvin alkuun.

Ruokaa kannattaa valmistaa puhtaista raaka-aineista kotosalla vaikka suurempia määriä kerralla, jotta ei tarvitse kokata jokaisena iltana. Levon roolia ei kannata myöskään unohtaa kehon hyvinvoinnissa, sillä kiireinen elämä kuluttaa ja luo pohjaa myös sairauksille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HomeCare